Koken met groente hoeft helemaal niet saai en smaakloos te zijn

Het kookboek Bij Meera aan tafel van Meera Sodha

Inkijkexemplaar op bol.

Meera Sodha is geen onbekende naam in kookboekenland. Haar eerdere boeken Made in IndiaFresh India en East zijn nieuwe klassiekers geworden en hebben al diverse prijzen gewonnen. De druk om een nieuw, goed boek te maken was dus hoog. Meera heeft de afgelopen jaren een behoorlijke persoonlijke dip gehad en daaruit is haar nieuwste boek ontstaan: Bij Meera aan tafel, met als ondertitel: ‘120 inspirerende, vega(n) recepten voor het avondeten.’

Aziatische recepten
Een ruime tijd geleden raakte Meera haar liefde voor eten kwijt. Alles om haar heen was grijs geworden en koken lukte niet meer. Een behoorlijk probleem wanneer je bedenkt dat ze haar geld hiermee verdient. Na een periode lukte het haar gelukkig weer om de draad op te pakken en ging ze weer koken. Daarbij was het niet het doel om nieuwe technieken of nieuwe gerechten te maken, maar ging het puur om het voeden van haar gezin. Beetje bij beetje kwam het plezier in koken terug. De echt lekkere recepten schreef ze in die donkere periode op in haar oranje boekje. Die recepten zijn uiteindelijk gebundeld in Bij Meera aan tafel. Vooraf was het niet het plan om een nieuw boek te maken, maar zoals zo vaak gebeuren er soms dingen die je vooraf niet verwacht. Terugkijkend zag Meera al snel dat wanneer ze door haar oranje boekje bladerde, de recepten vooral ideeën waren voor het avondeten. In het boek vind je dus ideeën om doordeweekse maaltijden te maken. Niet te moeilijk en te uitgebreid maar voedzame en gezonde maaltijden. Het bevat met name Aziatische recepten, met soms een uitstapje naar de Libanese of Europese keuken.

Drie varianten
Dan snel door naar de inhoudsopgaven van het boek. Ik schrijf dat expres in het meervoud, want Meera aan tafel bevat namelijk drie verschillende inhoudsopgaven. De eerste is de normale inhoudsopgave. In dit geval de hoofdstukken die per type groente zijn opgedeeld (dus een hoofdstuk aubergine, een hoofdstuk pompoen en soortgenoten e.d.). De tweede variant is een inhoudsopgave die ‘met de seizoenen mee-eten’ heet, waarbij je per jaargetijde acht recepten ziet staan. De laatste variant is ingedeeld op bereidingswijze, bijvoorbeeld ‘stop het in de oven’ of ‘uit één pan’, maar kan ook zijn ‘rijst’, ‘salades’ of ‘curry’s’.

Naar de toko
Dan volgen de recepten. Meera schrijft dat ze een paar post-covid reisjes heeft gemaakt naar Thailand en Taiwan, en dat daar veel recepten op zijn geïnspireerd. Maak ‘beschonken noedels’, oftewel brede, platte noedels met een hete, zoutige en zoetzure basilicum-tamarindesaus. Of ga voor dahl met venkel en dille. Serveer ‘chilipaneer op z’n Koreaans’, waarbij paneer en gochujang gecombineerd worden. Trakteer je gezin op een kom vol met comfortfood door ze een Perzische stoofschotel van kruiden, limoen en kidneybonen te serveren. Een tripje naar de toko of een gevulde voorraadkast met Aziatische smaken is wel noodzakelijk om met de recepten uit dit boek aan de slag te gaan. Als je dat eenmaal in huis hebt, is het diner in een mum van tijd gemaakt.

Als je voornamelijk vegetarisch wilt eten en van Aziatische gerechten houdt, is dit een goed alledaags kookboek met veel recepten die je regelmatig kunt maken. Aan smaak en kruiden geen gebrek met de Indiase achtergrond van Meera. Zij laat wederom zien dat koken met groenten helemaal niet saai en smaakloos hoeft te zijn. Met 120 diner recepten zit er zeker iets bij wat je zal bevallen.

Bij Meera aan tafel | Meera Sodha | Fontaine uitgevers | ISBN 9789464043464 | 34,99 euro