Van snacks tot lunch en van complete maaltijden tot bakken
En weer ligt er een bijbel. Zijn er mensen die al een hele kast vol hebben? Het zijn lijvige boekwerken met heldere opbouw en vaak niet al te ingewikkelde recepten. Zo ook deze nieuweling: de Airfryerbijbel. Kookboekenschrijver en journalist Bas Robben schreef er zo’n 240 recepten voor. Terwijl hij gek is op gefrituurd eten! Dat maakt nieuwsgierig.
Heb jij al een airfryer?
Als je online kijkt, zijn er zelfs mensen wiens airfryer al aan vervanging toe is. Toch zijn er ook genoeg thuiskoks die er nog niet aan begonnen zijn. Is deze airfryerbijbel dan wel voor iedereen? Dat denk ik wel. Als airfryer bezitter zal je misschien begonnen zijn met afbakbroodjes en frietjes, maar heb je daarna nog stappen gemaakt? En voor degenen die nog twijfelen: verbaas en verwonder je over wat er allemaal kan. Wat is een airfryer? Een oven. Een hele hete heteluchtoven die met een constante heteluchtstroom werkt en daardoor voor meer sappigheid of krokante korstjes zorgt. Bas legt het allemaal uit.
Van basics tot drogen
Na de bekende instructies van deze reeks, beginnen de recepten met Basics. Dat is een wat verwarrend hoofdstuk, want er wordt zowel crispy cavalo nero gemaakt als knoflookgarnalen, wat ik beide niet onder basics zou scharen, maar de frietjes staan er ook bij en een gepocheerd eitje, dus we klagen niet. Robben over dit hoofdstuk: “Als je nog helemaal groen bent begin je met deze recepten.” Kijk, dat geeft hoop. Vanuit deze basics begrijp je waarschijnlijk beter waar je met het apparaat allemaal naar toe kunt. Zelfs drogen. Je kunt fruit, groente of kruiden drogen in een airfryer. Ik had dat zelf nog niet bedacht.
Roosteren en faux frituren
Beide manieren van bereiden zorgen voor heerlijke sappigheid en/of krokant voedsel. Bas noemt het faux frituren, omdat er bijna geen vet aan te pas komt. Dat is het grootste gewin van het apparaat. Maar ook traybakes, hartige en zoete baksels en zelfs stoven komen aan bod. Of dat laatste nu sneller gaat dan op de kookplaat of in een conventionele oven waag ik te betwijfelen. Mosselen die slechts per kilo en dan 12 min moeten ‘bakken’, zijn niet sneller klaar. Wél handig natuurlijk als je geen mosselpan hebt en in je eentje een mosselmaaltje wilt eten. Zo is er altijd een tweede kant aan een medaille.
Voor aardappeleters en broodgenieters
Aardappelen hebben, terecht, een heel eigen hoofdstuk. We blijven natuurlijk een volk dat van piepers houdt. En van brood. Ook dat kun je in de airfryer maken. Een lekker olijvenborrelbroodje bijvoorbeeld. Of een focaccia, dat heerlijke luchtige hartige brood. Het is heel leuk dat dit in de airfryer kan, maar net als met de mosseltjes, in de oven duurt het net zo lang. Of er smaakverschil is? Dat moet je uitproberen.
Zoete baksels, zoals chocolade-kersentaart met hazelnootlikeur en de sinaasappel-yoghurtcake met vanillemascarpone, zijn niet de eerste recepten die je te binnen schieten als je aan een airfryer denkt. Toch kun je het er allemaal mee maken.
Ontbijt en lunch? Airfryer. Je maakt granola, toast, boerenomelet en gekonfijte tomaten.
Extraatjes
“Om de recepten in de andere aanlokkende hoofstukken net wat meer pizzazz te geven”, aldus Bas. Dit zijn extraatjes die niet persé in de airfryer worden gemaakt, maar wel veel toevoegen. Zoals een Hollandaisesaus, aïoli, hete honing en saliejus. Maar ook een manier om zelf kroepoek te bakken in de airfryer. Lekker met mango-komkommerrelish.
De Airfryerbijbel eindigt ook weer op de manier die je gewend bent: met een receptenindex en een register op ingrediënt.
Het is, zoals gewoonlijk, een dikke pil, die niet altijd even lekker open blijft liggen, maar daar komt verandering in als je ‘m veel gebruikt. Er zit wel een fijn leeslint in.
En? Ben je overstag? Of ga je als airfryerbezitter je repertoir uitbreiden? Lijk mij wel!
Airfryerbijbel | Bas Robben
Carrera Culinair | €34,99
ISBN print: 9789048874453
ISBN e-book: 9789048874460
Fotografie: Saskia van Osnabruggen