Feestelijke grazing boards voor elk moment

Het is nogal een reis die Elize van Steen in het leven gemaakt heeft om te komen waar ze nu is.
Ze vertelt er op haar website Deli-zabeth meer over en dat moet je echt even lezen.
Wat je dan ook leest is dat ze kooklessen heeft gevolgd op de vermaarde Ballymaloe Cookery School in Ierland.
We hebben hier dus te maken met iemand die weet waar ze het over heeft.

Het kookboek Van de plank van Eliza van Steen

Inkijkexemplaar op bol.

Verwennen
Elize van Steen is helemaal thuis in de ‘grazing boards’. Dat is een concept dat is overgewaaid uit Australië en hier inmiddels populair aan het worden is. Zo’n board is een grote plank die je vol legt met lekkers. Dat kan voor een borrel zijn maar ook net zo goed voor een ontbijt, lunch of een diner. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat laat Elize van Steen je in het boek Van de plank uitgebreid zien.
Ze leert je hoe je een plank zo mooi mogelijk opbouwt. Maar ook hoe je een tafel gezellig maakt en wat je in huis moet hebben om je gasten met zo’n plank te kunnen verwennen.

Opbouw
Er zijn vier hoofdstukken met de titels Ontbijt- & brunchboards, Borrelboards, Dinerboards en als laatste Dessertboards. Want ook een dessert kan een goed gevulde plank zijn.
Na de inleiding met o.a. hostingtips & tafelaankleding beginnen we met ontbijt en brunch. In ieder hoofdstuk treffen we meerdere boards.
Als eerste is er steeds de opbouw van een board. Dat wil zeggen een lijst met wat er allemaal op het desbetreffende board kan liggen. De meeste zaken zijn kant en klaar gekocht en een aantal maak je zelf. Daar krijg je dan ook de recepten van.

Elize weet heel erg originele planken te bedenken. Ik noem er een paar:
– Cheesy heart kaasfondueboard
– Scandinavian salmon Sunday board
– Mixed mediterranean budget board
– Seafood boil board
– Perfect Pavlova board
– Rainbow kids board (ideaal voor een kinderverjaardag)
en nog veel meer

Cocktails
Het kan gewoon niet op. Gezellig met z’n allen aan tafel en ieder kan zelf pakken, smeren, dippen en smullen. De foto’s van de boards knallen van de pagina’s af. Allemaal even kleurrijk en uitnodigend.
Om het geheel compleet te maken is er ook nog een cocktailbar zodat gasten zelf een lekkere cocktail kunnen maken. Kaartjes met de recepten leg je er uiteraard bij.

Van de plank eindigt met een receptenregister op alfabet en een register op ingrediënt. Het zou handig geweest zijn als de namen van de boards vetgedrukt waren want die staan niet apart vermeld. Dat is een kwestie van het receptenregister even doorlopen en streepje zetten bij de namen.
Behalve een boek vol met geweldige ideeën voor planken met heerlijkheden heb je ook gelijk een hele rits fijne recepten voor hapjes. Die mag je natuurlijk ook maken als je geen plank samenstelt.
Op naar de eerstvolgende boardmeeting!

Van de plank | Elize van Steen
Becht | € 26,99
ISBN 9789023017332