Het verhaal van Joeri Veul in Heilig Boontje is er een van hoogtepunten en diepe dalen. Met een rol voor peulvruchten; vroeger bij zijn opa en oma en later in zijn studententijd. Tot hij door een hersenbloeding van BMX kampioen ineens alles opnieuw moest leren. Lekker eten werd zijn toevlucht en de keuken zijn revalidatie.

Heilig Boontje

link naar Bol.

Stoffig imago
Opnieuw speelden peulvruchten een rol. Dat leidde tot zijn tweede boek (Hoofdgerechten was het eerste) met recepten van over de hele wereld waarin peulvruchten schitteren. Want ook al zijn ze gezond, goed voor de planeet en voor de portemonnee, ze hebben nog steeds een stoffig imago. Tijd om daar wat aan te doen. En daar is Joeri goed in geslaagd.
Denk aan naar falafal smakende pannenkoeken van kikkererwtenmeel, knapperige mosterd bonen croutons in een frisse romaine salade of luchtig brood van linzen, rijst en kokosmelk geïnspireerd op de smaken van Indiase kitchari. Ook zoete toepassingen zijn mogelijk met peulvruchten. Aquafaba om pindakaas Oreomousse luchtig te kloppen bijvoorbeeld of ‘echte’ bitterkoekjes van witte bonen.

Vegetarisch en duurzaam
Heilig Boontje begint met een uitleg over verschillende soorten peulvruchten en hoe je ze kookt. Bij voorkeur maakt Joeri gebruik van blik en pot. Fijn want dan ben je snel klaar. Maar soms is zelf koken nodig om tot een goed resultaat te komen. Dat is niet moeilijk maar kost alleen meer tijd.
Alle gerechten zijn vegetarisch en vrij simpel vegan te maken. De hoofdstukken zijn ingedeeld aan de hand van de hoeveelheid energie en tijd die het maken van het gerecht je kost. Verder krijg je tips wat je met ingrediënten kunt doen die je overhoudt, want verspilling daar houdt Joeri niet van. Zo maak je naast de doperwten-pastinaaksoep met de rest van de pastinaak een salade voor de volgende dag.

Interessante smaken
Heilig Boontje staat bomvol interessante smaakcombinaties. Koffie met dadel en tahin wordt samen met kikkererwten een spread bij geroosterde groenten. En wist je dat tamarinde ook een peulvrucht is? Samen met pittige sriracha en agavesiroop wordt tamarinde verwerkt tot een sticky saus voor een traybake met zoete aardappel. Salade erbij en je bent klaar. Ben je een sporter en eet je graag eiwitrijk? Ook dan zijn peulvruchten je vriend. Met een zoete romige linzenpap heb je een kickstart ontbijt.

Klassiekers met een twist
Fijn is de duidelijke indicatie van de totaal benodigde tijd om een gerecht op tafel te zetten, inclusief eventuele sudder of oventijd. Zo wordt de capucijner-ovenschotel met appel en kerrie in 50 minuten bereid waarvan 20 minuten in de oven. Er zijn meer klassiekers met een twist te vinden in Heilig Boontje. Erwtensoep met gerookte tofu en ketjap-tempeh in plaats van rookworst. Of bloemkool met dahl. Wil je echt uitpakken met de jaarwisseling maak dan gelukzakjes die met Chinees nieuwjaar voor voorspoed staan. Van de dumplings tot de vulling maak je alles in ongeveer anderhalf uur. Heilig Boontje sluit af met zoete toepassingen en als toegift een aantal basisrecepten van Turks brood tot cashewspread.

Wil je vaker plantaardig eten zonder gebruik te maken van vleesvervangers of kom je met peulvruchten in de keuken niet verder dan chili con of sin carne? In Heilig Boontje vind je volop inspiratie.

Heilig Boontje | auteur Joeri Veul | fotografie Joeri Veul en Aaron Zwaal | vormgeving en illustraties Tijs Koelemeijer | uitgever Good Cook |  ISBN 9789461433268 | €24,95