De onvolprezen Janneke Philippi heeft weer een prachtig kookboek gemaakt. Janneke is zeer bedreven in het bedenken van goede en vooral goed maakbare recepten en haar boeken zijn dan ook stuk voor stuk echt de moeite waard. Maar met het kortgeleden verschenen boek Canapé overtreft ze zichzelf. Canapé is een groot en zwaar boek en heeft een luxe uitstraling. Zeker als je gaat bladeren en de prachtige foto’s ziet. Die zijn ook nu weer gemaakt door haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi.
Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet is een canapé een klein stukje brood, al dan niet geroosterd, belegd met mooi en elegant opgemaakte ingrediënten. Het komt uit de Franse keuken.
Janneke was een tijdje in Parijs en deed daar inspiratie op voor veel kleine gerechtjes voor de lunch en voor het diner. Serveer er twee als lunch of drie of meer als diner.
We zien in de recepten niet zo heel vaak het stukje brood verschijnen. Het overgrote deel van de recepten zijn verfijnde gerechtjes die er prachtig uitzien en vooral echt overheerlijk zijn. Ze zijn gebaseerd op de Franse maar ook op de Italiaanse keuken en onder te verdelen in twee groepen. Koud en warm.
De inhoudsopgave is dan ook niet langer dan dat. Koud en Warm. En eerlijk is eerlijk, de manier waarop die inhoudsopgave is vormgegeven is onduidelijk. Je zult er slechts met moeite een recept terugvinden. Gelukkig is er aan het einde van het boek een register op ingrediënt en daar moet je zijn als je iets zoekt. We zien in dat register soms ook wel wat onduidelijkheden. De gorgonzola (van de geklopte gorgonzola met krokante pancetta, sla en balsamicosjalotjes) staat onder de K van kaas. De pancetta kon ik niet terugvinden. Makreel staat onder de V van vis. Veel verder dan deze milde kritiek kom ik niet. De recepten zijn zo de moeite waard dat ieder minpuntje als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Wat zullen we eens gaan maken. Het is nog moeilijk kiezen maar gelukkig mag je bij een lunch of diner meerdere gerechtjes serveren. Bijvoorbeeld makreelcrème met avocado, komkommer en sesam. Of een gepocheerd ei met kappertjeshollandaise en belugalinzen. De geroosterde paprika met ansjovis en sesam viel hier enorm in de smaak. Zo ook de geroosterde aubergine met crème crue en chilihoning. Je kunt niet anders dan concluderen dat je alle gerechtjes wel een keer wil maken. Ingelegde spierinkjes met venkelmarinade of de kip croustillant met pikante mangosaus bijvoorbeeld.
Hoe je al die geweldige gerechtjes serveert zie je op de mooie foto’s. Je kunt naar hartenlust combineren. Er is echt voor ieder wat wils. Feestdagen, etentjes of gewoon jezelf verwennen, bij alle gelegenheden zul je Canapé uit de kast halen. Zeker weten. Het is een aanrader!
Canapé | Janneke Philippi
Nijgh & Van Ditmar | €32,99
ISBN 9789038815305