Uyen Luu leerde koken van haar Vietnamese moeder, maar pas toen ze zelfstandig woonde. Haar moeder kwam met twee jonge kinderen als vluchteling naar Engeland en heeft zichzelf toen leren koken. De moeder van Uyen Luu’s vader emigreerde naar Californië waar meer Vietnamezen zich vestigden. Beide vrouwen zijn belangrijk geweest voor de kennis van Uyen Luu over de Vietnamese keuken. Vaardigheden die zij nu zelf weer doorgeeft aan haar dochtertje. En aan ons in Quick en Easy Vietnamees.
Franse invloeden
Dat Vietnam Franse invloeden kent weet je wellicht wel. Zo is steak frites en stokbrood volledig geïntegreerd in de Vietnamese keuken. Die recepten vind je uiteraard in Quick en Easy Vietnamees. De keuken draait om rijst of noedels, groenten, soep, dumplings, dipsauzen en verse kruiden (die ook als groenten gegeten worden). Ook vlees (geroosterd buikspek bijvoorbeeld) en vis (viskoekjes) of tofu komen op tafel. Vaak zijn er meerdere gerechten die tegelijkertijd en samen worden gegeten. Shared dining nog voordat dat woord bestond.
Snelle keuken
Dat quick en easy uit de titel moet je hier en daar met een korreltje zout nemen. Inderdaad staan sommige gerechten snel op tafel, zeker als je gebruik maakt van kant en klare kimchi of de noedels niet zelf maakt. Maar voor een salade met eend en rijstepap moet je al gauw anderhalf uur uittrekken. Een soep van kimchi, tofu, tomaat en ei staat is wel binnen een half uur klaar. Door de soep in een kom ramen of gare rijst te scheppen heb je een super snelle gezonde maaltijd. Er wordt veel gebruik gemaakt van verse groenten in de Vietnamese keuken.
Culinaire traditie
Niet bij alle recepten krijg je de suggestie hoe je er een complete maaltijd van maakt. Dit past in de culinaire traditie waar veel verschillende gerechtjes tegelijk op tafel komen. Waar mogelijk geeft Quick en Easy Vietnamees aanwijzingen hoe een gerecht vegan te maken is. Bij ieder recept in de acht hoofdstukken staat vermeld voor hoeveel personen een gerecht is (variërend van twee tot acht personen) en hoeveel (voor)bereidingstijd nodig is.
Echte Vietnamese gerechten
Om een idee te krijgen van wat er zo al aan gerechten in Quick en Easy Vietnamees staat volgt hier een snapshot van de meer dan tachtig recepten. Dit varieert van de basis om kimchi of spinazienoedels te maken, Vietnamese viskoekjes met dille, geroerbakte citroengrasbief met wildepeperblad, kip-bloemkool curry, omelet van gebakken rijstnoedels, snelle pho, zomerse rolletjes met zalm en avocado, rijstmeel-kokospannenkoeken met groenten tot wontons met varkensvlees en garnalen. Daarnaast zijn er nog drankjes als artisjokthee en bubble tea of desserts als sojapudding met gembersiroop en luchtige pandan-kokosmuffins.
Quick en Easy Vietnamees is een mooi vormgegeven boek met authentieke Vietnamese gerechten.
Quick en Easy Vietnamees – Uyen Luu – uitgever Good Cook – ISBN 9789461433299 – €29,95