Boter, kaas en havermelk van Joris Lohman

Link naar bol.

Joris Lohman is een politicoloog die zich al jaren intensief bezighoudt met alle facetten van ons voedselsysteem. Samen met Joszi Smeets richtte hij Food Hub op. De missie van Food Hub is, zoals op de website te lezen is, het aanjagen van de transitie naar een eerlijk, divers en duurzaam voedselsysteem.
Dat is ook de rode draad in het door Lohman geschreven boek Boter, kaas en havermelk. Met als ondertitel ‘weet wat je eet voor een betere wereld’.

Ons voedselsysteem, de landbouw, de veeteelt en alles wat daarmee te maken heeft staat enorm in de belangstelling. De problemen met stikstof, het klimaat, de natuur, de kwaliteit van onze voeding, allemaal zaken die tegenwoordig dagelijks onderwerp van gesprek zijn. Steeds meer mensen houden zich met deze onderwerpen bezig en we zijn allemaal consument.
In Boter, kaas en havermelk zien we veel boeiende onderwerpen in de inhoudsopgave en in eerste instantie had ik de neiging om eerst de hoofdstukken die mij het meest aanspraken te gaan lezen. Dat kun je beter niet doen want Lohman rijgt de onderwerpen op een logische manier aan elkaar. Bovendien krijgen we hier en daar een lesje geschiedenis en dat is nodig want om het heden te begrijpen zul je iets van het verleden moeten weten.

De kernvraag van het boek is: Kunnen we 8 miljard mensen voeden zonder de aarde te vernietigen? Lohman is positief over de toekomst van ons voedselsysteem. Hij gaat ook moeilijke onderwerpen, zoals het gebruik van kunstmest en gif niet uit de weg. Niet iedereen zal het altijd met hem eens zijn. Dat mag. Dat vindt hij niet erg. Als je er maar altijd op een goede manier met elkaar over in gesprek blijft. Want alleen dan kunnen noodzakelijke veranderingen en verbeteringen tot stand komen.

Bij onderwerpen die wellicht gevoelig liggen (Bevrijd het dier uit de voedselketen!) kiest hij zijn woorden zorgvuldig. Nergens is hij belerend of betweterig. Als hij een duidelijke mening heeft dan legt hij uit waarom. In de Lofzang op de Schijf van vijf bijvoorbeeld. Een schijf waar niet iedereen fan van is (ik kijk naar mijzelf) maar na zijn uitleg keek ik daar toch anders tegenaan.
Hij komt met cijfers die je aan het denken zetten. Zoals over de voedselverspilling. We verspillen 161 kilo voedsel per persoon per jaar. Waar vindt die verspilling plaats en wat kunnen we daaraan veranderen?

We krijgen antwoord op de vraag of biologisch voedsel duurzamer/gezonder/beter is. Wat is de rol van de voedselindustrie en de supermarkten en wat kan de consument doen om betere keuzes te maken. We krijgen zelfs een lijstje met duurzame eetadviezen en boodschappentips.
Boter, kaas en havermelk is geen boek met moeilijke wetenschappelijke termen maar leest vlot en makkelijk weg. Het bevat heel veel boeiende informatie. En niet alleen voor mensen die vakmatig met het voedselsysteem te maken hebben maar ook voor de nieuwsgierige en onderzoekende consument.

Meer over het boek van Joris Lohman op de website van Food Hub.

Boter, kaas en havermelk | Joris Lohman
Spectrum | €21,99 – e-book €14,99
ISBN 9789000394104
ISBN e-book 9789000394982