50 heerlijke recepten met een goed verhaal

Het kookboek Oma's bakboek

Link naar inkijkexemplaar op bol.

Oma’s bakboek. Welke oma? Heel veel oma’s! Na Oma’s soep, Oma’s stamp-en stoofpotjes en Oma’s Klassiekers, brengt Stichting Oma’s soep nu een vierde boek uit. 50 Heerlijke bakrecepten. De stichting heeft tot doel om jong en oud te verbinden om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Ze hebben het mooie verhaal hierover opgenomen in het boek. Voor de kookliefhebbers is er een prachtige bijvangst: al deze ‘recepten uit de oude doos’ gaan nu niet verloren en kunnen doorgegeven worden, zodat we later niet kunnen spreken over ‘vergeten recepten’.

De hoofdstukken zijn opgedeeld in Cake & klein gebak, Koek, Taart en Deeg. Lekker overzichtelijk. Elk recept gaat gepaard met het verhaal van de oma, en een enkele opa, die het recept inbracht. Een schets van de ontstaansgeschiedenis, een mooie herinnering, of een traditie. Ze zijn trots op hun bakkunsten en geven dit graag door. Velen hebben hun ‘authentieke’ recept, hun geheime recept of een familierecept nu prijsgegeven. Da’s toch mooi.

De recepten zijn niet moeilijk en voor de missie om jongeren met ouderen te verbinden is dit waarschijnlijk ook wel handig. Studenten die ook wel eens iets willen bakken kunnen met de recepten uit dit boek goed uit de voeten. Een bananenbrood kan iedereen maken, maar nu heb je er ook een lekker recept bij. Wil je een feestcake maken? De Jordanese oma Maria vertelt je hoe je een Surinaamse Eksi-Koekoe maakt. Voor de Utrechtse spritsen moet de spuitzak uit de kast komen of aangeschaft worden en voor de nonnevotten een frituurpan, maar verder heb je niet veel nodig aan bijzonder keukengerei.
Natuurlijk ontbreekt de appeltaart niet en de slagroomtaart en mokkataart zijn ook van de partij. Maar je vindt ook recepten die in de familie zijn ontstaan en waar weinigen van gehoord zullen hebben, zoals Dikke koek met vanillesaus van oma Loes. De Xuixos van oma Remei en oma Marijke en de Antilliaanse broodpudding Bolo di Pan van oma Yvonne, hebben weer een heel andere bron van herkomst.
Zelf zet ik de Havermout-Sesamkoekjes van oma Mineke op de kalender voor de eerstkomende kindervakantie!

Oma’s bakboek is de vierde en laatste titel uit deze serie. Van elk verkocht boek gaat er €1,00 naar Stichting Oma’s Soep. Het is een stevig uitgegeven boek met 50 recepten, mooie verhalen en dito foto’s. Een leuk boek ook om bijvoorbeeld aan (klein)kinderen cadeau te geven met de belofte er samen veel uit te gaan maken?

Oma’s bakboek | Laura Schreuders en Noor Verduin
Uitgeverij Becht | €21,99
ISBN 9789023017387