230 glutenvrije recepten voor elke dag van de week
Een aandoening hebben die je manier van eten beperkt. Miljoenen mensen hebben ermee te maken, maar dat betekent niet dat het eenvoudig is. Of leuk. Janneke Vreugdenhil heeft zo’n aandoening en heeft van glutenvrij bakken en koken een uitdaging gemaakt. Want ze is niet voor niets een professioneel receptontwikkelaar. Haar kennis deelt ze nu in de Glutenvrije bijbel met iedereen die het weten wil. Het is een kookboek en per definitie geen medisch handboek, maar een veelzijdiger en eerlijker aanbod van recepten, tips, handleidingen en openbaringen dan in dit boek vind je niet snel weer.
Omdat mensen met coeliakie vaker dan gemiddeld ook lactose-intolerantie hebben, geeft Janneke in alle recepten met lactosehoudende zuivel ook een lactosevrij alternatief. Natuurlijk legt ze uit wat gluten is, waar het in zit, wat kruisbesmetting is en wat het Crossed Grain-logo betekent. Daarna een uiteenzetting over coeliakie en andere redenen om gluten te mijden.
Omdat het glutenvrij bakken best wat uitdagingen kent, wordt grondig uitgelegd hoe je glutenvrij brood kan bakken, of verse glutenvrije pasta kan maken. Ook is er aandacht voor bakmixen en het vervangen van meelsoorten. En natuurlijk over alle andere ingrediënten die gebruikt worden en afwijken van ‘de norm’. Als leek op dit gebied had ik heel wat te leren. Nooit geweten dat er bakbananenmeel bestond. Maar fonio, ketanrijstmeel, linzenmeel, sorghummeel en tijgernotenmeel kende ik ook niet.
In het hoofdstuk Basis krijg je recepten voor onderdelen van een maaltijd of baksel, die je op allerlei manieren kunt toepassen. Bouillons, banketbakkersroom, crispy uitjes, paneermeel, korstdegen, sauzen en glutenvrije meelmixen. Een hele gulle toegift in dit hoofdstuk is zuurdesem: hoe maak je je eigen starter, dag voor dag, en hoe onderhoud en gebruik je deze. Een gouden greep, want nu heb je alles in eigen hand!
In How-to’s staan stap-voor-stap foto’s en beschrijvingen voor onder andere bladerdeeg maken, stokbrood vormen, brood insnijden en ravioli maken.
Dan kom je bij het grootste deel van dit boek: Bakken. Want daar draait het grotendeels om. Broden en broodjes, brownies en blondies, cakes en taarten, soesjes en galettes, je vindt het allemaal. Straks tóch pepernoten of gevulde speculaas eten? Het kan dus echt.
In het deel Bereiden geeft Janneke recepten voor verschillende maaltijden of gelegenheden en wordt er vaak teruggegrepen op recepten uit het bakhoofdstuk. Voorbeeld: in dit deel vind je het recept Bagel met roomkaas en zalm. In de ingrediëntenlijst staat: 2 glutenvrije bagels (zie p. 173). En ja hoor, daar zie je het recept voor die bagels. Zo wordt ‘Bereiden’ bedoeld.
Er staan verrassende recepten in, ook lekker voor huisgenoten die mee willen snacken met kerriezoutjes, borrelnootjes of za’atar-knabbels. Smakelijke pizza en pastarecepten, maar ook bij het lezen van Pilav met kip, gember en kaneel krijg ik enorme zin in zo’n heerlijke kom vol smaak. Gelukkig zijn zoetigheden niet vergeten en op koude dagen is het recept Bread-and-butterpuddinkjes met rum-rozijnen natuurlijk een cadeautje.
Deze Glutenvrije bijbel is, om in de sfeer van de titel te blijven, spreekwoordelijk misschien wel een geschenk uit de hemel voor veel mensen. Het zal veel werk en ook tegenvallers kosten, je zult misschien veel moeten oefenen voordat je een fatsoenlijk brood op de plank hebt, maar met dit boek heb je wel alle kennis en gereedschap in handen die je het mogelijk maken om van eten een feestje te maken.
Janneke Vreugdenhil is zonder twijfel tot het uiterste gegaan om dit eerlijke boek te schrijven voor iedereen die daar behoefte aan heeft.
Glutenvrije bijbel | Janneke Vreugdenhil
Carrera Culinair | € 34,99
ISBN 9789048862580
Fotografie: René Mesman