Recepten en tips voor als je het rijk alleen hebt

Het kookboek Solo van Emma de Thouars

Link naar inkijkexemplaar op bol

We staan er niet altijd bij stil maar het aantal mensen in Nederland dat alleen woont komt ruim boven de 3 miljoen uit. En het worden er alleen maar meer. En steeds vaker kiezen mensen er zelf voor om alleen te wonen. Zoals Emma de Thouars bijvoorbeeld. Een happy single die graag voor zichzelf kookt. In haar eerdere boeken staan recepten voor 4 of meer personen. In het kortgeleden verschenen kookboek Solo kookt ze voor 1 persoon. En hoe!

We beginnen met heel veel lezen. Want een huishouden met 1 persoon loopt culinair gezien nogal tegen wat obstakels aan. Vrijwel alle etenswaren zitten in verpakkingen die te groot zijn voor 1 persoon. Emma legt heel uitgebreid (en dat is een understatement) uit hoe je daarmee kunt omgaan. Hoe je dingen het beste kunt bewaren. Wat je met restjes doet. Wanneer kook je kleine porties van en wanneer juist niet? Welke basisingrediënten heb je in huis? Hoe beslis je wat er wanneer op tafel komt zodat je niet op het laatste moment staat te rommelen in je koelkast om te zien wat er is?

Toegegeven, Emma is hier een beetje rigide in als het om haar zelf gaat maar ze weet heel goed dat dat bij anderen vaak wat minder is. Daarom geeft ze ook hele goede suggesties voor mensen die wat makkelijker zijn. Tips die ertoe leiden dat je snel iets lekkers op tafel zet en zo weinig mogelijk weg hoeft te gooien. Ook de recepten zijn ruim voorzien van extra informatie, tips en trucs en mogelijkheden om te variëren.

Wat betreft het combineren van gerechten en smaken heeft Emma geen regels. Alles kan en alles mag. Jij bent de baas en wat jou lekker lijkt moet je vooral gewoon doen.
Rijst met alleen maar een gebakken ei en wat sojasaus en sesam? Heerlijk. Waar is de groente? Is een vraag die ze dan vaak krijgt. Die heb je misschien tijdens de lunch al gegeten of als snack tussendoor. En zo niet dan at je gisteren misschien meer groente dan normaal of doe je dat morgen.
Het geeft een heel ontspannen gevoel dat Emma op veel punten juist weer heel makkelijk is.

Uit eten? Een maaltijd van McDonalds kan heel lekker zijn. Kant en klaar toetjes uit de supermarkt? We krijgen precies te horen wat de favorieten van Emma zijn. Aardappelen kookt ze voor een hele week om er vervolgens allemaal lekkere dingen mee te maken. Zo kun je in een handomdraai een fijne maaltijd op tafel zetten.
Het is bekend dat de Aziatische keuken favoriet is bij Emma. Dat zien we ook nu hier en daar terug. Maar ook voor de keukens van het Midden-Oosten en de gewone Hollandse pot is plaats.
En wie alvast het recept wil zien van een boterkoek voor 1 persoon kan terecht in het inkijkexemplaar.

De doelgroep van Solo is groot. Het is geweldig voor mensen die het moeilijk vinden om iedere dag voor zichzelf te koken. En voor mensen die pas alleen zijn gaan wonen en daarin nog hun draai moeten vinden. Maar natuurlijk ook voor mensen die al langere tijd solo zijn en graag lekker eten.
De recepten zijn vaak verrassend makkelijk en toch heel origineel. Ze zijn goed te vermenigvuldigen als je met meer personen bent of gasten krijgt. Wie een huishouden heeft met meer dan 1 persoon en een druk leven kan zijn voordeel doen met bijvoorbeeld de vooruitkooktips van Emma.

Mijn tweepersoonshuishouden gaat heel veel plezier hebben van de tips, trucs en recepten uit Solo van Emma de Thouars. Mis dit boek niet en zet het vooral op je cadeaulijstje voor de aanstaande feestdagen.

Solo | Emma de Thouars
Nijgh & Van Ditmar | €27,99
ISBN 9789038814971