Smakelijke salades in 4 seizoenen
Het lijkt eindelijk zomer te worden! Instant tijd voor het maken van lekkere, knapperige, verse, verkoelende maaltijdsalades. Hoewel, maaltijdsalades zijn natuurlijk in elk seizoen lekker. Maar wat doe je daar dan in? Opgelost! Met dit boek van foodstylist Emily Ezekiel heb je 75 recepten voor maaltijdsalades in handen, onderverdeeld in de vier seizoenen.
Het boek begint met wat handig is om in huis te hebben, of dat nu keukentools zijn of spullen voor je voorraadkast. Ook legt Emily uit hoe je groente en fruit het beste kunt behandelen en bewaren.
Elk seizoen start met een overzicht van wat er dan volop te krijgen is aan groente en fruit. Wat ook in ieder seizoen terugkomt is een salade in een potje en een grote seizoensalade om te delen. Vooral de laatste is leuk bedacht, want salades zijn vaak eenvoudige en gezonde crowd pleasers. Neem bijvoorbeeld de zomerse Vietnamese rijstnoedelsalade met buikspek (die je ook kunt vervangen door garnalen of tofu).
Het aardige van de recepten is dat ze, behalve de salades om te delen, steeds voor 2 personen zijn geschreven, de (voor)bereidingstijd is aangegeven en er vaak een tip bij staat: zo maak je het vegan, zo kun je het van tevoren maken, zo kun je het bewaren et cetera.
Wat wel opvalt is dat de schrijfster gewend is om met een rijk aanbod te werken. Een foodstylist krijgt natuurlijk alles om de plaatjes mooi te maken. Maar voor een ‘gewoon’ huishouden wordt het toch lastig om in de lente op één moment zowel spruitjes (10 stuks) als groene asperges (2 stuks) te kopen. Emily maakt er dan wel een fijne lentesalade van, waar je ook recepten bij krijgt voor een miso-limoendressing en voor pangrattato, knapperige kruidige kruimels voor over de salade.
De variatie in salades is enorm. Van Japanse raapsalade tot, slechts één bladzijde verder, een klassieke waldorfsalade, van een winterse boerenkool-tonijnsalade tot een rabarber-aardappelsalade voor in de lente. Ook fruitsalades worden niet vergeten. Zo kun je je bijvoorbeeld alvast verheugen op de geroosterde herstfruitsalade met gekruide havermoutkruimels, of de winterse geroosterde citrussalade met yoghurt-vanilledressing.
Het boek sluit gul af met recepten voor dressings, tafelzuur, garneringen (denk aan roggecroutons en geroosterde umamizaden) en oliën.
Maaltijdsalades is, met 75 recepten, een inspirerend boek met veel extra’s en mooie foto’s. Maak keuzes, mix en match bij de overgang van de seizoenen en geniet van verse producten.
Maaltijdsalades | Emily Ezekiel
Good Cook | €25,95
ISBN 9789461433206
Fotografie Issy Croker