Opnieuw een Italiaans kookboek! Fabrizia runt een kookschool op Sicilië die eens van haar moeder was; de Anna Tasca Lanza Cooking School. Een klassiek Italiaans kookboek met typisch Siciliaanse recepten kon niet uitblijven. Ze schreef al eerder kookboeken in het Italiaans en Engels, maar dit is haar eerste die ook vertaald is in het Nederlands.

Sicilie

link naar Bol.

Sicilië is naast een prachtig vakantie eiland met duizenden jaren historie ook een plaats met een eigen eetcultuur. Het eiland zelf kent kust met zandstranden, hoge bergruggen en een heuvelachtig binnenland. Die diversiteit zie je terug in de keuken. Midden Oosterse invloeden vanwege de oude handelsroutes, Spaanse en Franse invloeden vanwege de vroegere heersers. Sicilië is een smeltkroes met een enorme trots en identiteit rond eten.

Met de verzameling recepten en geschiedenis in De keuken van Sicilië wil Fabrizia je het eiland laten proeven en een inkijkje geven in de Siciliaanse eetcultuur. Het boek volgt traditioneel de indeling voorgerechten, soepen, pasta en rijst, vis, vlees, groenten, pizza en brood en desserts. Tussen de recepten door krijg je veel informatie en wetenswaardigheden over specifieke ingrediënten en bereidingswijzen. Bijna alsof je een kookworkshop volgt. Uiteraard is er aandacht voor verschillende soorten pasta en hoe je die zelf kunt maken. Ook typische ingrediënten als olijven, wilde venkel, pecorino, kappertjes, sardientjes en wild zwijn krijgen een eigen pagina. Deze uitleg en achtergrondinformatie leest prettig en is echt een meerwaarde naast de mooie sfeerfoto’s. Wist je bijvoorbeeld dat de beroemde brioche met ijs een overblijfsel is van de Frans-Siciliaanse aristocratische keuken, de monsù cuisine?

Over het algemeen heb je geen specifiek kookgerei nodig behalve wellicht een houten pastaplank of een canneloni vorm. Fabrizia gaat er blijkbaar wel van uit dat iedereen een pastamachine in huis heeft. Wat betreft ingrediënten gaat er niets boven zongestoofde lokale producten maar ook die kun je wellicht via een Italiaanse delicatessewinkel of online vinden.

Wat kun je zoal vinden aan recepten in De keuken van Sicilië? Arancine – de gefrituurde rijstballetjes (formaat bitterbal), vissoep met couscous, heel veel verschillende pasta’s, risotto met komkommerkruid, tonijn in tomatensaus bijvoorbeeld. De gebraden kip met sinaasappel wordt, net als het overgrote deel van de gerechten uit De keuken van Sicilië, met lokale ingrediënten gemaakt: verse kruiden als rozemarijn en salie, bloedsinaasappels en lokaal gefokte kip. Sicilianen zijn nooit grote vleeseters geweest behalve de BBQ tijdens feestdagen. Wat in vroeger tijden de cuccina povere genoemd werd, vinden we nu gezond (veel groenten en weinig vlees of vis). Lokaal geteeld en met aandacht gekookt, slow food, smaakt zoveel beter.
Groenten worden zowel geteeld als wild geplukt; waterkers en wilde venkel maar ook paddenstoelen. De beroemde aubergine caponata, gevulde pizza en citroengranita zijn andere voorbeelden van klassieke recepten in dit mooi vormgegeven boek.

Al met al leest De keuken van Sicilië als een naslagwerk na het volgen van een cursus of workshop, inclusief foto’s en herinneringen. Toch maar eens een reis naar dit prachtige culinaire eiland overwegen.

De keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza – uitgeverij Brandt – ISBN9789493319202 – €35,00