Maar liefst vier restaurants heeft chef-kok Wout Bru in de Ardennen. Hij begon ooit met een restaurant dat al snel twee sterren mocht ontvangen. Nu runt hij een sterrenrestaurant met de naam Le Grand Verre en drie andere restaurants met de namen La Bru’sserie, Limoni e Tartufi en Wagyu. Daarnaast zien ze hem in België regelmatig op de televisie en schreef hij, soms samen met anderen, een aantal kookboeken. Voorwaar een druk bestaan.
Zijn nieuwste boek heet Chef Bru. We maken een tocht langs drie van de restaurants die allemaal hun eigen insteek hebben. Limoni e Tartufi, de naam zegt het al, serveert Italiaanse gerechten. La Bru’sserie is de brasserie en bij Wagyu stoken ze graag een vuurtje.
Wout Bru heeft recepten opgetekend die laten zien dat lekker eten ook ongecompliceerd kan zijn. Weliswaar is hij een sterrenkok maar hij wil dat de thuiskok met zijn recepten prima uit de voeten kan. We starten met Limoni e Tartufi. In dit restaurant wordt rekening gehouden met gezinnen met kinderen die zich hier zeker op hun gemak zullen voelen. De sfeer is er losjes en in de inleiding zegt Wout dan ook:
“Laat de stress wegvallen en knijp een oogje toe wanneer de kinderen wat slordig zijn. Want zo is het leven.”
Dan komen we bij de recepten. We maken een heel simpele aubergine parmigiana of kiezen voor de zeebaarsfilet met pestopuree en sauce vierge. Dat mag dan chique klinken, het is echt allemaal heel goed te maken. We zien knoflookbroodjes met sardines en een kalfsfilet met saliesaus, gekonfijte kerstomaten en broccolini en nog veel meer. De maaltijd afsluiten doen we met cannoli met pistache-ijs.
We gaan door naar La Bru’sserie en dat is het langste hoofdstuk van de drie. Je mag eigenlijk geen brasserie zeggen want de keuken van La Bru’sserie is behoorlijk internationaal. We zien invloeden van o.a. de Spaanse, Franse en Aziatische keuken. De sfeer is warm en ongedwongen. Je voelt je er thuis en reizen doe je op je bord. Het mag een klein beetje luxer in dit hoofdstuk. Nog altijd is alles prima maakbaar maar je zet, op een doordeweekse avond, niet zomaar kreeftenlasagna op tafel. Of een tartaar van tonijn met ganzenlever en soyamayonaise. Maar weer wel kippenspiesjes met pindasaus of de gepaneerde kabeljauw met tartaarsaus. Stuk voor stuk overheerlijke en vaak wat feestelijke gerechten.
In het laatste en weer wat kortere hoofdstuk Wagyu stoken we de grill op. Het restaurant is stoer en robuust ingericht. Die kwalificaties kun je ook loslaten op de gerechten. Toch ogen de kunstig opgemaakte borden die we op de foto’s zien allemaal even verfijnd. En we zien ook gerechten waar je geen grill voor nodig hebt. Bijvoorbeeld gekonfijte wortel met komijn en kardemom. We maken dat in de oven. Of de gelakte bloemkool met gember-sambal-saus. Die maak je in de stoomoven. Of in de stoompan natuurlijk. En de grillrecepten mogen er zeker ook zijn. Thuis zul je niet snel een open vuur hebben tenzij je de barbecue opstookt. De oven is dan een goede vervanging al zul je niet dezelfde grillsmaak krijgen.
Een speciale vermelding waard zijn de foto’s gemaakt door Frank Croes. De foto’s van de kunstig opgemaakte borden en van familie, vrienden en personeel zijn een plezier om naar te kijken. Chef Bru sluit af met een register op ingrediënt. In het inkijkexemplaar is de gehele index te zien zodat je precies weet wat je krijgt. Chef Bru is een aanrader voor de thuiskok die iets bijzonders op tafel wil zetten en af en toe een kleine uitdaging in de keuken wel kan waarderen. Mooi boek!
Chef Bru | Wout Bru
Lannoo | €29,99
ISBN 9789401499439