Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Abdel Alaoui heeft veel ervaring opgedaan in Franse keukens. Hij is chef geweest voor een Frans tv-programma, is culinair journalist en heeft meerdere restaurants op zijn naam staan. Op jonge leeftijd is hij met zijn ouders, broers en zussen verhuisd vanuit Oujda in Marokko naar Frankrijk. De liefde voor koken en eten is ontstaan bij zijn moeder in de keuken.

Shoukran betekent bedankt en Abdel Alaoui wil met dit kookboek met name zijn moeder bedanken die hem de liefde voor het koken heeft bijgebracht. Hij vindt deze erfenis een groot cadeau omdat in Marokko meestal het koken doorgegeven wordt van moeder op dochter. In Shoukran heeft Abdel Alaoui de traditionele keuken van Marokko hervonden door er met een nieuwe frisse blik naar te kijken in combinatie met zijn ervaringen en de reizen die hij gemaakt heeft.

De indeling van Shoukran begint met wat je vaak in kookboeken vindt: een voorraadkast, maar deze is toch net iets anders en bevat 10 ingrediënten: harissa, munt, ras al hanout en komijn, dadels, ingelegde citroenen, sardientjes, groene thee, oranjebloesemwater en rozenwater. Allemaal typische Marokkaanse ingrediënten naast alle andere ingrediënten die je nodig hebt. Grappig dat dit voor Abdel de meest belangrijkste ingrediënten zijn naast de te verwachten couscous, rijst et cetera.

Een ander hoofdstuk is Kemia: om te delen. Kemia betekent kleine hoeveelheden en ze zijn geschikt als voorgerecht, bij een borrel maar ook op tafel als onderdeel van de maaltijd. Leuke recepten zijn onder andere: Maakoudaballetjes op basis van aardappel met veel kruiden. Ze doen enigszins aan onze bitterbal denken als je ze ziet.
Een ander recept is Mechouia (een salade) met paprika en tomaat als basis die je goed in potten kunt bewaren. Of venkel met granaatappelmelasse, het zonnetje op tafel zoals Abdel zelf zegt.

Verder vind je de hoofdstukken: Couscous, tajines en meer/ Dagelijkse kost/ Zoete heerlijkheden/ Brood, sauzen en meer. Couscous kan goed als basisgerecht maar kan ook gecombineerd worden met vlees, vis en/of groenten. Naast de veelal bekende recepten van couscous en tajines vind je in dit boek ook recepten voor Bstilla: een zoete of hartige pastei met filodeeg en een feestgerecht bij uitstek. Het heeft een lange bereidingstijd maar Abdel Alaoui geeft in Shoukran voorbeelden van 2 snellere versies, 1 met kip en 1 met vis en zeevruchten. Ik kende het niet en ondanks dat het bewerkelijk is ziet het er uitnodigend uit om een keer te proberen.

In het hoofdstuk Dagelijkse kost vind je veel bekende recepten zoals soepen, shasuka, tabouleh en ook Arabacho of Arabische gazpacho, een naam die Abdel Alaoui zelf bedacht heeft voor dit eenvoudige recept. Voor de ingrediënten heb je oud brood nodig, komkommer, ui, knoflook, granny smith, amandelen en kruiden zoals koriander en munt. Heerlijk voor een zomerse warme dag lijkt mij.

En dan is er nog een hoofdstuk Zoete heerlijkheden. Voor mij één grote verleiding zoals het recept van soezen Parijs – Marrakesh. Dat zijn Parijse soezen met een Marokkaanse touch door het gebruik van amlou. Een Marokkaanse amandelpasta met honing en een crème met rozenwater. Alleen al bij het lezen van dit recept loopt het water me in de mond. En een recept voor de duizendgatenpannenkoeken, nog nooit gemaakt en nu toch maar een keer gaan proberen. Het ziet er niet moeilijk uit.

Shoukran is een leuk kookboek met veel bekende en vernieuwende recepten om alle dagen van te genieten; alleen of in goed gezelschap van anderen.

Shoukran | Abdel Alaoui
Becht | €26,99
ISBN 9789023017042