Een voedzame opvoeding vanaf 6 maanden.
“Geloof me: geen enkel wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we baby’s flauw eten moeten voorschotelen.” Dit is de eerste quote die je van Aurélie tegenkomt in Allesetertjes. Het vertelt gelijk waar haar missie vandaan komt om je te overtuigen van het belang de smaakpapillen van je kleintje vanaf 6 maanden in de opvoeding mee te nemen.
Na een loopbaan in de kruiden- en specerijenindustrie had D’Hulst veel geleerd over en leren houden van deze smaakmakers, hun karakter en talrijke positieve effecten op onze gezondheid. En na verder onderzoek heeft ze besloten er haar werk van te maken om ouders van jonge kinderen hierover te informeren. Zij vindt het belangrijk om zoveel mogelijk voedingsmiddelen en smaken bij kindjes te introduceren voordat ze twee jaar worden. Dan is de kans het grootst dat ze echte allesetertjes worden.
De gerechten uit het boek zijn makkelijk, snel klaar en aangepast aan de behoeften van de allerkleinsten, maar bedoeld om als gezin van te genieten. Aurélie nodigt je uit om maaltijden te maken die voedzaam zijn, niet flauw, textuur hebben en er fijn uitzien. Betrek je kindje, ze noemt ze ook graag schatje of mini, bij alles rond de maaltijd. Boodschappen doen, groente aanraken, ingrediënten ruiken, zo vroeg mogelijk helpen in de keuken én zoveel mogelijk samen eten. Dit alles zal, zo is het idee, helpen bij de smaakontwikkeling. Want ook jouw baby eet graag lekker.
De schrijfster geeft wel toe dat er geduld en doorzettingsvermogen nodig zijn voor deze werkwijze, want het kan soms even duren voordat een kind een smaak leert waarderen. Dus een aantal keren aanbieden is dan het credo. En dan hebben we het nog niet over de onzekerheden waar jonge ouders mee te maken hebben: wat, wanneer, hoe? In het boek vind je daarom ook een overzicht met wat je je kindje echt niet of beter niet kunt laten eten, informatie over allergenen, kauwen, hoeveelheden en het belang van vetten. Bij veel recepten staan ook tips, bijvoorbeeld over de manier van presenteren: in stukjes of geprakt, of over bewaren en invriezen. Altijd makkelijk voor drukke dagen.
De recepten beginnen na ruim 50 pagina’s informatie en uitleg.
Dan start de dag natuurlijk met een ontbijtje. Met compotes, jam en andere fruitgerechtjes. Ook granola-bars en ontbijtkoekjes zijn van de partij.
Lunch en diner zijn samen in een hoofdstuk gevat: van rijstnoodles tot een pizza-met-van-alles, van Indische bloemkoolballetjes tot een ‘super easy’ versie van moussaka.
Het is misschien wel even slikken dat de Hollandse boterhammenlunch ver te zoeken is in dit boek. Maar wij, die graag verlangend praten over ‘de’ Bourgondische Belgische levensstijl, kunnen hiermee misschien ook de eetcultuur van onze kindjes verrijken.
Hoe dan ook, als je het echt graag wilt, dan kun je er, met behulp van dit boek, alles aan doen om te zorgen dat ook jouw kleintje een allesetertje wordt.
Allesetertjes | Aurélie D’hulst
Lannoo | €27,50
ISBN 9789401488495