Rosheen Kaul en Joanna Hu zijn allebei geboren in China maar ze groeiden op in Australië. Rosheen is chef-kok in Melbourne, tv-kok en foodcolumnist voor de Guardian. Samen met Joanna, die illustrator is en voor een aantal bekende restaurants heeft gewerkt, maakte zij het kookboek Chinese-ish. Een titel die zoveel wil zeggen als ‘wel Chinees maar niet helemaal’.
Beiden beschrijven in een voorwoord wat het betekent om zo’n uitgebreide culturele achtergrond te hebben. Met name Rosheen heeft ouders en voorouders die allemaal uit verschillende, voornamelijk Aziatische, landen komen en allemaal hun eigen stempel op het leven van hun nazaten hebben gedrukt. En dan kan het ingewikkeld zijn om vast te stellen wat nou eigenlijk je eigen culinaire cultuur is.
Wat de keuken betreft hebben de dames daar een keuze in gemaakt. Ze eten namelijk alleen wat ze lekker vinden. En dat kan iets zijn uit de Chinese keuken maar ook kan het een fusiongerecht zijn waarin je andere keukens zult herkennen. Er zijn in de lockdownperiodes heel wat kookboeken geschreven en ook Chinese-ish is daar een voorbeeld van. Rosheen is in de beginperiode van de lockdown begonnen om alle niet-authentieke Aziatische recepten die ze kent vast te leggen. Joanna maakte daar leuke illustraties bij en samen met nog een aantal lekkere smulfoto’s was Chinese-ish een feit.
Het is een vrolijk en kleurrijk geheel geworden. Dat begint al bij de cover en gaat het hele boek door. De titels van de recepten worden allemaal in verschillende lettertypen weergegeven. Joanna Hu leeft zich uit in grappige illustraties en Rosheen Kaul kookt de sterren van de hemel. En allebei kunnen ze goed schrijven en ook dat zien we door het hele boek terug. Bij ieder recept staat extra informatie en hier en daar komen we een verhaal tegen over iets dat hen in het leven bezighoudt.
Bij het doorbladeren zou je snel de indruk krijgen dat we hier toch te maken hebben met de authentieke Chinese keuken. Maar in hoeverre de gerechten nu wel of niet authentiek zijn doet eigenlijk niet zoveel ter zake. Het is een feit dat ze er allemaal even heerlijk uitzien. En prima te maken voor de thuiskok. Mijn oog viel als eerste op een gerecht met de naam Drie aardse schatten. Een roerbakgerecht van aubergine, paprika, aardappel en knoflook in een fijne sojasaus. Geraffineerd gemaakt door de helft van de knoflook aan het begin te roerbakken en de andere helft pas op het laatst toe te voegen. Zie het inkijkexemplaar voor het recept. We leren hoe we Luie XO-saus zelf kunnen maken. Deze bekende saus is vrij duur als je hem kant en klaar koopt maar de luie manier ziet er heerlijk uit en is helemaal niet duur.
Ook maken we Hunan gezouten chilipepers (met wodka) die je kunt eten als dipsaus bij kip maar ook kunt gebruiken als marinade voor vis. Echt bijzonder is de Zeer niet-authentieke garnalentoast waar niet alleen garnalen maar ook varkensgehakt en wangspek (of pancetta) aan te pas komen. Je zult een aantal van de ingrediënten zeker in een goed gesorteerde toko vinden maar online is ook alles verkrijgbaar tegenwoordig. In het inkijkexemplaar zie je wat recepten en krijg je een goede indruk van de sfeer van Chinese-ish.
Het lijdt geen twijfel dat we meer gaan horen van deze twee culinaire talenten. Chinese-ish is een kookboek waar de liefhebber van de Aziatische keuken vast en zeker veel gebruik van zal maken.
Chinese-ish | Rosheen Kaul en Joanna Hu
Good Cook | €23,50
ISBN 9789461432810