De lente komt er aan! De natuur ontwaakt en de eerste groene blaadjes komen boven de grond. In het wild geplukt komt dus precies op tijd. Lieve Galle schreef dit boek over eetbare wilde kruiden, bloemen, zaden en wortels voor alle mensen met een wild zaadje in hun hart.
Het eerste deel is algemeen. Waar kun je veilig plukken bijvoorbeeld (tip: niet naast de hondenuitlaatplaats). Pluk ook niet te veel; Lieve hanteert de 1/20 regel. Dat betekent dat je van 20 dezelfde planten in een gebied er eentje plukt. En wat je plukt eet je op. Bladeren pluk je in het algemeen voor de plant bloeit en wortels oogst je in het najaar.
Maar hoe begin je met wildplukken? Al die verschillende planten die je moet leren kennen, help. Het antwoord van Lieve is even simpel als doeltreffend. Begin gewoon met één of twee planten per keer. En als absolute beginner kies je een plant uit de buurt zoals bijvoorbeeld brandnetel of het madeliefje.
In het volgende deel van In het wild geplukt bespreekt Lieve de verschillende planten. Van vogelmuur tot duizendblad, in totaal komen zo’n 36 planten die wijdverbreid in België en Nederland voorkomen aan bod. Iedere plant is voorzien van een foto, officiële naam en volksbenamingen, alsmede een beschrijving welke delen waarvoor gebruikt kunnen worden. Soms is dat medicinaal en vaak voedingskundig.
Dat wat in de volksmond onkruid heet, is vaak eetbaar en meestal nog smakelijk ook. Zevenblad bijvoorbeeld dat door veel tuiniers wordt vervloekt werd door de Romeinen al gegeten. Opeten is een betere tactiek dan uitroeien (want dat is met zevenblad onmogelijk). De jonge blaadjes verwerk je rauw of eet je als spinazie.
Japanse duizendknoop is een exotische invasieve plant waarvan je de jonge scheuten oogst. En wist je dat melganzenvoet, die in ons land groeit, familie is van quinoa en amarant? Zowel de bladeren als de zaden waren in vroeger tijden een soort basisvoedsel.
Het laatste deel bevat recepten. Voor de meeste bereidingen heb je geen speciaal materiaal nodig, hoewel een blender of staafmixer wel handig is. Lieve begint met kruidenthee (infusie), andere infusies waarbij grotere hoeveelheden planten gedurende langere tijd trekken en botanisch water.
Vervolgens stappen we over op groene smoothies; wilde bladgroenten in combinatie met fruit en sappen. Soep is ook een dankbaar gerecht om je wildpluk in te verwerken. Kruidenazijn is super simpel te maken: het enige wat je nodig hebt is geduld. Salades combineren eveneens fijn met je eigen pluk. Wilde oregano carpaccio bijvoorbeeld van vleestomaten. Pesto’s dips en andere smaakmakers als dukkah of kruidenzout laten zien hoe veelzijdig de wilde keuken kan zijn. Tot slot deelt Lieve nog een paar warme gerechten met ons en een fruitsalade met kamille en andere bloemen toe.
Een klein puntje van kritiek – er is blijkbaar geen eindredactie geweest want hier en daar lopen zinnen niet. Wat maakt wildplukken nu zo aantrekkelijk? ‘Eten wat de aarde je biedt, met zicht op de natuur, terwijl je de planten ruikt en luistert naar de vogels, is een fantastische ervaring’ aldus de auteur.
In het wild geplukt, Eetbare wilde kruiden, bloemen, zaden en wortels verzamelen & bereiden – Lieve Galle – uitgever Sterck & De Vreese – ISBN 9789056158026 – €24,95