Bowi van Onna heeft een deel van zijn jonge leven doorgebracht in professionele keukens en heeft daar veel kookervaring opgedaan. Inmiddels is hij alweer een aantal jaren werkzaam bij uitgeverij Das Mag en heeft hij voor deze uitgever een bundel met essays samengesteld om, zoals hij zelf zegt, “te laten zien dat de literatuur en de keuken heus samen kunnen”. Eerder in zijn voorwoord constateert hij dat er in Nederland nauwelijks boeken zijn “waarin de literatuur en de keuken lekker met elkaar versmelten”.
Het liefst zou ik nu een (klein) lijstje met namen en boektitels opsommen maar dat doe ik niet. Want dan moeten we ook de discussie aangaan wat dan wel of geen literatuur is en daar komen we niet uit.
Maar goed, deze essays vinden hun oorsprong in de keukens van de auteurs. Of in ieder geval gaan ze over koken en/of eten terwijl ze tegelijk ook veel vertellen over het leven en de auteur zelf. Na het uitgebreide voorwoord van Bowi van Onna trappen we af met een verhaal van Fen Verstappen die regelmatig met haar ex uit eten gaat om de perikelen rond de kinderen te bespreken. Daarna beschrijft uitgever Menno Hartman de overeenkomsten tussen koken en het uitgeven van een boek. Daar zijn meer overeenkomsten dan je zou denken.
We springen van serieuze overdenkingen naar vrolijke vertelsels en alles wat ertussen zit.
Omdat het vrij korte stukjes zijn hapt het lekker weg. Echt een boekje om iets lekkers bij te eten. Stukje lezen, hapje eten, slokje drinken. Pure ontspanning. De verhalen zijn net zo verschillend als de gerechten op een rijkgevulde tafel. Van de beschrijving van een galgenmaal tot het openhartige verhaal van een eetstoornis en zelfs een prachtig stuk poëzie. Het lijkt mij overigens onwaarschijnlijk dat er mensen zijn die alle auteurs kennen. Sterker nog, het is een lijst met hooguit een paar namen die bekend voorkomen. Het zijn ook niet altijd auteurs die hun sporen in de literaire (heb je dat woord weer) wereld hebben verdiend. Maar schrijven kunnen ze allemaal.
Lezen en eten horen bij elkaar. Niets is fijner dan te lezen en ondertussen iets lekkers weg te knabbelen. Lezen over eten is helemaal het toppunt van plezier en wat dat betreft heeft Bowi van Onna gelijk. Er worden te weinig verhalen geschreven waarin eten een rol speelt. Dat kunnen ze in andere landen een stuk beter. Daar is de lijst met culinaire detectives, thrillers, romans en verhalenbundels eindeloos lang. Wie weet is In de keuken het begin van een nieuwe culinaire trend in de boekenwereld. Laten we het hopen.
In de keuken is een erg leuk cadeau voor jezelf en voor culinaire vrienden.
In de keuken | Samengesteld door Bowi van Onna
Dag Mag | €19,99
ISBN 9789493248229