De culinaire ster van Nadiya Hussain is als een komeet omhooggeschoten sinds ze in 2015 The Great British Bake Off won. Nu, amper zes jaar later, heeft ze haar eigen series op Netflix en de BBC en staat YouTube vol met haar kookfilmpjes. Ze heeft ook al heel wat kookboeken op haar naam staan. Die zijn (nog) niet allemaal vertaald maar een aantal wel. Zo is er nu Time to Eat. Een bonte verzameling van haar snelle en makkelijke recepten. Maar Time to Eat is meer dan alleen maar een kookboek want Nadiya heeft een druk leven en wil graag regelmatig snel een maaltijd op tafel zetten die toch lekker en gezond is. Ze heeft een heel arsenaal aan tips en trucks hoe ze dat doet. Restjes gebruiken om een volgende maaltijd te maken, grote hoeveelheden koken en invriezen, ingrediënten kant en klaar in de vriezer stoppen en nog veel meer.

Ze maakt gebruik van blik, diepvries en gedroogd en de vriezer en de magnetron zijn haar grote vrienden. Er is een lijst met ingrediënten die ze vaak in de vriezer bewaart met tips hoe ze in te vriezen. Zo heb ik er nooit aan gedacht om gesnipperde uien in te vriezen (goed verpakken!) maar het kan dus prima. Als we al die aanwijzingen en tips hebben doorgenomen gaan we naar de hoofdstukken met recepten. We gaan het klassieke rijtje af dus via Ontbijt naar Lunch en vervolgens het Diner afgesloten met een Dessert. Als laatste is er nog een hoofdstuk met Basisrecepten.

De recepten zelf zijn allesbehalve klassiek en er zit iets vernuftigs in. Want, zoals al eerder gezegd, Nadiya kookt af en toe wat grotere hoeveelheden om de vriezer te vullen met de restjes. Stel nou dat je dat niet wilt omdat je bijvoorbeeld even geen ruimte in de vriezer hebt. Geen nood want een deel van de ingrediënten is in een andere kleur gedrukt en als je die hoeveelheden halveert dan hou je niets over om te bewaren of in te vriezen. Bijvoorbeeld macaroni met kaassaus. Ze maakt een wat grotere hoeveelheid kaassaus voor later maar dat hoeft natuurlijk niet.

Hier en daar zien we ingrediënten waar we zelf een alternatief voor moeten zoeken omdat ze in Nederland niet verkrijgbaar zijn. Zo heb ik hier nog nooit spaghetti hoops (ringetjes) in tomatensaus van Heinz gezien. Nadiya’s gerechten zijn een mix van de Engelse keuken en haar eigen roots. Ze is van de tweede generatie en haar voorouders komen uit Bangladesh. Dat wil zeggen dat je hier en daar wel wat specerijen zult moeten aanschaffen tenzij je vaker gerechten uit deze keuken op tafel zet. Dat de recepten niet altijd helemaal aansluiten op wat wij in Nederland gewend zijn maakt het alleen maar avontuurlijker. Want een pizza met witte bonen en harissa als ontbijt zal niet iedereen lekker vinden maar dan maak je hem toch als lunch? Makkelijk en voedzaam want de bodem is een kant en klaar naanbrood.

Tussen de hoofdstukken door staan extra pagina’s met tips wat je bijvoorbeeld allemaal nog meer kunt met noedels of met gevulde pofaardappelen. Het is een bont en kleurrijk geheel en de meeste recepten zijn niet alleen snel en lekker maar ook weer eens iets anders dan anders. Het uitgebreide register laat recepten zien als zoete aardappeltaart met geitenkaas, chow min met honing-mosterdsaus, ovenschotel met kip en pinda’s maar ook zoetigheid zoals een choco-hazelnootmousse of croissants met frambozen en cheesecake. Nadiya heeft twee kleine kinderen dus veel van de recepten zijn ook kids-proof. Kijk eens rustig naar het inkijkexemplaar op Bol.com dan beginnen wij ondertussen aan de chorizo-visstoof met knoflookbrood. Heerlijk!

Time to Eat | Nadiya Hussain
Luitingh Sijthoff | €27,50
ISBN 9789024595860