Wat weet een mens over Peru? Het ligt in Zuid-Amerika en wel aan de westkant. Het is het land van de Inca’s. Het telt bijna 32 miljoen inwoners. Maar dat zijn allemaal zaken die je makkelijk kunt opzoeken op internet. In Mi casa Peru vertelt Katinka Lansink Dodero ons van alles over de culinaire kant van Peru. En daar valt enorm veel over te vertellen. Dat doet Katinka dan ook uitgebreid in het eerste deel van het boek nadat ze eerst iets over haar eigen band met Peru verteld heeft.
Ik keek wel op van een aantal cijfers die ze noemt. Je hebt er toch geen weet van dat ze in Peru meer dan 3500 soorten aardappels hebben. En 350 soorten chilipepers om maar even wat te noemen. De Peruaanse keuken is enorm gevarieerd door de invloeden uit de Spaanse, Afrikaanse, Arabische, Franse, Chinees-Kantonese, Japanse en Italiaanse keuken. En als je dat mengt met de al rijke culinaire traditie van Peru zelf dan snap je dat dit geen doorsnee keuken is.
In Peru worden echt veel chilipepers gegeten. De gemiddelde Peruaan eet zo’n 4 kilo pepertjes per jaar. En dat zijn vaak ook erg hete pepers. Uiteraard zie je dat terug in de recepten en we beginnen dan ook met een aantal verrukkelijke salsa’s. En soms ook heel bijzondere. Wat dacht je van de Salsa a la Huancaína die gemaakt wordt met o.a. mozzarella en gecondenseerde melk.
Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan Ceviche. Rauwe vis die gegaard wordt in “zuur”. Het gerecht is zelfs nationaal erfgoed. We zien veel verschillende recepten voor dit gerecht en zelfs een vegan uitvoering. De Peruaanse keuken is uitermate spannend en kleurrijk. In eerste instantie doe je weinig anders dan door het boek bladeren en lezen. Want we krijgen van Katinka gelukkig veel extra informatie over de ingrediënten en de gerechten. De prachtige foto’s van de ingrediënten of het eindresultaat worden afgewisseld met de schoonheid van het land.
Niet veel mensen zullen de spiesjes van runderhart maken. Het is nog altijd niet echt een veel gekozen stuk vlees. Maar Katinka weet dat en geeft een aantal alternatieven. Ook vegetarische. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de Chifa keuken. Alleen in Lima zijn er al meer dan zesduizend Chifa restaurants. In deze restaurants tref je de Kantonese-Chinese fusion keuken zoals die sinds 1850 is ontstaan nadat meer dan 100.000 Kantonese Chinezen naar Peru kwamen om er te werken.
Zoals ik al zei barsten de gerechten van de kleur en smaak. We zien een prachtige mangoviche. Een combinatie van mango, ui, tomaat en een spicy tijgermelk die we ook leren maken. Een tonijntataki met shoyudip kun je al je gasten zondermeer voorzetten. Dat geldt overigens voor vrijwel alle gerechten. Ook de zoete gerechten zien er onweerstaanbaar uit. Het boek is met zorg gemaakt en gedrukt op papier waarvan het zeker is dat de productie niet tot bosvernietiging heeft geleid. Katinka maakte dit boek samen met Susam Pang. Neem vooral even een kijkje op haar website. De website van Katinka vind je hier.
Mi casa Peru sluit af met een aantal verkoopadressen. Gelukkig is tegenwoordig vrijwel alles online te vinden. Sterker nog, bij Westlandpeppers hebben ze niet alleen vrijwel alle pepers die Katinka gebruikt maar zelfs een Mi casa Peru box. Je krijgt een aantal (gedroogde) pepers samen met het gesigneerde boek.
Mi casa Peru geeft een goed beeld van de fijne Peruaanse keuken. Het is dan ook te hopen dat we daar nog veel meer van horen. Een aanwinst in de kookboekenkast!
Mi casa Peru | Katinka Lansink Dodero
Luitingh -Sijthoff | 25,–
ISBN 9789024593729