Er wordt hier thuis veel zelf gemaakt, van brood tot sauzen en soepen. Gek genoeg geldt dat minder voor broodbeleg. Veel verder dan jam of een tonijnsalade komen we niet. Daar gaat Alles voor op de boterham vast verandering in brengen.
Zippora Wiese is voedingsdeskundige, food fotografe en blogt op Foodteacher. Toen ze een aantal jaar geleden besloot om voortaan zelf haar brood te bakken was thuisgemaakt broodbeleg een logisch vervolg. In elf hoofdstukken maken we jam, kaas, salades, notenpasta’s en curds. De nadruk ligt op zoet beleg hoewel de hummus, mosterdsoorten, kruidenboter en salades hartig zijn.
Honing kun je zelf een smaakje geven door bijvoorbeeld lavendelbloemen of kaneel een paar weken te laten trekken. Hummus is inmiddels volop verkrijgbaar, toch loont het om zelf te maken. Het is zo klaar en je kunt variëren met biet of pompoen. Bovendien weet je precies wat er in gaat.
Een groot hoofdstuk is gewijd aan jam. Zippora legt de schoteltjestest uit en geeft een overzicht van fruitsoorten met veel of juist weinig pectine. Er zijn jamrecepten te vinden gemaakt met gewone suiker en met geleisuiker. Met gewone suiker is iets meer uitdaging, voordeel van geleisuiker is dat er al pectine in zit en je kunt kiezen voor halfzoete jam. Naast de gebruikelijke vruchten staan in Alles voor op de boterham ook varianten met sharonfruit, cactusvruchten en physalisbessen (die in een lampionnetje). Fruit in combinatie met ei en boter levert een curd op. Verslavend lekker in gebak maar kan dus ook gewoon als broodbeleg gebruikt worden. Citroen, frambozen en appels lenen zich goed voor deze toepassing.
Ieder hoofdstuk begint met een korte uitleg van de basistechniek. Daarnaast staan er sfeerfoto’s in het boek van Zippora zelf en haar kinderen. In het salade hoofdstuk staat een recept voor filet americain en een vega variant. Bij het zelf maken van broodbeleg is het goed te bedenken dat je thuis geen gebruik maakt van conserveringsmiddelen. Je kunt een bakje filet of een kip saté salade dus geen week in de koelkast bewaren, zoals je met een klant en klare variant wel zou doen.
Alles voor op de boterham geeft een paar basis kaasrecepten waarbij je soms gebruik moet maken van stremsel (dat is online te bestellen) maar vaak gebruik je citroensap of azijn om de melk te stremmen. Smeerkaas blijkt daarentegen supersimpel: warme melk met geraspte kaas, meer is het niet. Uiteraard extra lekker met toevoegingen als komijn, bieslook of Italiaanse kruiden.
Notenpasta en chocoladepasta is met een goede keukenmachine ook niet moeilijk te maken. Zeker als je gepelde geroosterde noten koopt. Wij zijn zelf eens een hele zondag zoet geweest met hazelnoten uit onze eigen tuin; kraken, roosteren en dan de bruine velletjes verwijderen is een flinke klus. De pasta draaien is een fluitje van een cent. Heb je zelf wel eens vruchtenhagel of anijshagel willen maken? Zippora geeft je de recepten.
Ook koksbrood kent geen geheimen meer. Net als appelstroop kun je dat prima thuis maken.
In het hoofdstuk zoet staan al aardig wat calorierijke recepten en dan moet guilty pleasures nog komen. Hier vooral veel chocoladepasta’s met toevoegingen als sinaasappel, lavendel en smarties of de bekende zeezout/karamel combi. Een volwassen smaak met pure chocolade en espresso ontbreekt evenmin. Zowel zoete als hartige boters zijn onderwerp van het volgende hoofdstuk. Tot slot nog een aantal mosterdrecepten, hoewel ik die waarschijnlijk zelf niet zo snel als broodbeleg zou eten. Eerder als extra op een plakje kaas of vleeswaar.
Alles voor op de boterham is een toegankelijk en inspirerend boek om zelf je eigen broodbeleg te maken. Bekijk via deze link een inkijkexemplaar.
Alles voor op de boterham – Zippora Wiese – uitgever Lannoo – ISBN 9789401475495 – €25,99