Tim Anderson is weliswaar geboren en getogen in Amerika, in Wisconsin om precies te zijn, maar zijn culinaire belangstelling ging al vroeg uit naar Japan. Hij bracht een aantal jaren door in Japan en bestudeerde de Japanse keuken en schreef er daarna een aantal kookboeken over zoals Tokyo en Japan Easy die we beide bespraken op Kookboekennieuws (klik op de titels voor de recensies) en ook schreef hij het boek Nanban; genoemd naar zijn Japanse restaurants in Engeland. Laten we het nu verschenen Vegan Japan Easy eens nader bekijken.

Wat als eerste opvalt is de prachtige cover. De kleuren en het goud passen perfect bij elkaar. De zijkant is dieppaars wat ook weer mooi afsteekt bij de witte en pastelkleurige pagina’s in het boek. Kortom, een blikvanger.
Tim Anderson begint met een aantal inleidende en verklarende columns. Dat doet hij op zijn Andersons en dat wil zeggen met veel humor. Tegen de tijd dat je bij de recepten bent aangekomen is je humeur al een paar graden gestegen en ben je er helemaal klaar voor. En dan gaan we koken!

Kernwoorden in de titel zijn vegan en easy. Dat eerste woord wil mensen nogal eens op het verkeerde been zetten. Zoals Tim Anderson in het voorwoord uitlegt zijn er in de Japanse keuken veel vegan gerechten. Daar hoef je niets bijzonders voor te doen. De gerechten zijn zoals ze zijn. We gaan dan ook niet aan de slag met gerechten die omgezet zijn van niet-vegan naar vegan zoals je soms ziet. Bij de beschrijving van de Japanse ingrediënten die je nodig hebt (kladblokje erbij en gelijk een boodschappenlijstje maken) staan ook tips wat je met deze speciaal aangeschafte ingrediënten nog meer kunt doen buiten de Japanse keuken om. Ze belanden dus niet achterin de koelkast om daar vergeten te worden.

In het eerste hoofdstuk Basissmaakmakers en sauzen beginnen we direct met het maken van een vegan dashi (Japanse bouillon) op drie manieren en een aantal heerlijke sauzen zoals de bekende Ponzu. Onderaan alle pagina’s staat de moeilijkheidsgraad en de wijze waarop Tim die omschrijft zal steeds weer een glimlach op je gezicht toveren. De Wafudressing (zoete ui-gemberdressing) is typisch een dressing die je bij veel meer dan alleen Japanse gerechten zult willen eten.  In het hoofdstuk Kleine gerechten en bijgerechten gaan we goed los. De ingemaakte radijs met citrus gaan in mijn huis een belangrijke snack worden deze zomer. Rode ingemaakte gember is een plaatje om te zien. Watertandend bladeren we verder naar de volgende hoofdstukken.

 

 

Teriyaki-wortels (te lekker), aardappelkroketjes met prei en erwtjes, ramensalade of verrassend fantastische pittige ramen met sesam, aubergine en courgette waar je een uur over doet. Die titel kreeg het gerecht van Tim. We leren gyoza maken (je weet wel, die deegrondjes die je vult en dubbelklapt) met de meest heerlijke vullingen. Ik ben niet zo’n liefhebber van desserts maar Tim Anderson weet me over te halen met zijn amandelgelei met mango en bruine suiker siroop of witte perzik-sakesorbetijs zonder ijsmachine. Wat de dranken betreft zie ik mijzelf deze zomer voorzichtig nippen aan een watermeloen sake mojito of aan gemalen ijs met groene thee en cognac.

Van zijn Japanse kookboeken is Vegan Japan Easy mijn favoriet. Alles is echt heel easy en alhoewel ik geen vegan ben (Tim ook niet trouwens) geeft dit boek je meer dan voldoende reden om een heerlijk gerecht zonder dierlijke ingrediënten op tafel te zetten. Je zult ze niet missen. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com.

Vegan Japan Easy | Tim Anderson
Good Cook | €25,95
ISBN 9789461432483