Bas Robben kennen we als auteur van een aantal goede kookboeken zoals ‘Sous-vide’, ‘Vet’, ‘Zuur’ en nu als laatste ‘Hotpot’. In vroeger jaren was fonduen erg populair. Maar dan in een pan olie die op zo’n gevaarlijke spiritusbrander stond. Ik vond het als kind altijd eng. In de periode daarna kregen we de Chinese fondue. Want het moest wat minder vet en gezonder dus gingen we in bouillon fonduen. Ik heb het idee dat dit nooit echt helemaal van de grond is gekomen. En nu is er de hotpot. Het lijkt op een Chinese fondue maar dan uitgebreider en met meer variaties want we praten nu over een Aziatische fondue. Er is tegenwoordig ook veel meer keuze in Aziatische ingrediënten. En waar we ook vanaf zijn is die gevaarlijke spiritusbrander waar het hele huis naar stonk.

Bas begint met wat tekst en uitleg over de spullen die je nodig hebt. Tegenwoordig kan een hotpot prima op een elektrisch plaatje of op een gaspit. Zo’n campinggaspitje met een klein gasflesje. Je kunt een metalen pan gebruiken of, als je een Japanse hotpot maakt, een pot van aardewerk. Hoe dat allemaal heet en waar je het kunt kopen legt hij uitgebreid uit. Ook over een hotpot in het algemeen weet hij veel te vertellen. Vervolgens gaan we bouillons maken. Want een goede bouillon is een belangrijk onderdeel van de hotpot.

De recepten zijn onderverdeeld naar de landen China, Japan, Korea, Taiwan en Vietnam. Landen waar Bas regelmatig komt als hij de kans krijgt. Tussen de recepten door zien we dan ook veel mooie reisfoto’s uit zijn eigen collectie en korte verhalen van zijn (vaak culinaire) belevenissen. Wat mij betreft hadden die verhalen veel langer mogen zijn want ik hou erg van reisverhalen en Bas is een vlotte schrijver. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de recepten die je precies vertellen hoe je een hotpot maakt en samenstelt. Het is ontspannen koken met Bas want hij is beslist geen culisnob en koopt net zo makkelijk van alles bij de supermarkt en maakt dan slechts een deel zelf. Op die manier kun je zelfs onverwachte gasten verrassen met een hotpot want die staat dan snel op tafel.

En ja, je zult voor een aantal dingen zeker naar de Aziatische supermarkt moeten (geen straf) of online moeten shoppen (ook geen straf). De ingrediënten die gebruikt worden zet Bas nog eens duidelijk op een rij in het hoofdstuk Kant-en-klaar. Er staan mooie overzichtsfoto’s bij met een nummer bij ieder ingrediënt zodat je snel op kunt zoeken wat het is. Daarna volgen een heleboel kleine recepten met de verschillende soorten gemarineerd vlees, vis, gehaktballetjes, vegetarische gerechtjes, dumplings en nog veel meer. En dan zijn we bij de sauzen aangekomen want die volgen daarna. Dat lijken er niet zoveel maar daar vergis je je in. Want bij de hotpotrecepten staan ook kleine recepten om een bijpassende saus te maken.

Het boek eindigt met een aantal overheerlijke dranken en desserts. Wat dacht je van Sichuan chili-crisp sundae met bruinesuikersiroop en gehakte pinda’s. Om maar even wat te noemen. Een lijst met wat-is-wat ingrediënten, een receptenoverzicht en een register op ingrediënt maken het boek compleet. Je kunt een hotpot zo simpel of zo ingewikkeld maken als je wilt. De mogelijkheden en variaties zijn eindeloos. En de recepten van bijvoorbeeld de dumplings en sauzen zijn ook zonder de hotpot heerlijk om te maken en overal bij te eten.

Wie een goed beeld wil krijgen van het boek en de recepten moet vooral eens een blik werpen op de prachtige website van Bas Robben. Dan kun je vast even smullen van o.a. vega kimchiballetjes of spicy Chinese kipdumplings. In zijn webshop is het boek hotpot te koop en kun je kiezen voor een gesigneerd exemplaar.
Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com voor het geval je vandaag al aan de slag wil.
En nu snel op zoek naar een klein elektrisch plaatje voor op tafel. Smullen!

Hotpot | Bas Robben
Good Cook | €22,50
ISBN 9789461432490