We schreven al eens over de Soepbijbel, de Saladebijbel, de Pastabijbel en de Barbecuebijbel die uitgegeven zijn door Veltman Uitgevers. Lees hier de recensie. Bij Nieuwe kans boeken in Gouda vond ik ook nog de Wokbijbel. En nog veel meer mooie boeken trouwens. Op dit moment is de winkel gesloten maar het aanbod is te zien op Marktplaats. Neem vooral contact met ze op als je een mooi boek ziet. Zeer aanbevolen.
Maar goed. De Wokbijbel dus. Net als de andere vier uit de serie een groot, mooi en glossy boek met heel veel fijne recepten. Niet alle gerechten worden gewokt. Althans, niet volgens het idee dat wij van wokken hebben. Zo staat er een heel lekker recept in voor Bon-bon-kip met sesamsaus waar de kip gekookt wordt in de wok. Dat kan natuurlijk ook gewoon in een pan. Daarna wordt het vlees stukgeslagen met een stok (In het Chinees bon genoemd) maar als je de kip pluist met je vingers is het ook prima. Dan gaat er een heel makkelijke sesamsaus over die je in een handomdraai maakt. De kip op een bord, komkommer in reepjes erover en dan de saus.
Het recept voor Thais zoetzuur varkensvlees wordt wel in de wok gemaakt. Het is een simpel gerecht en, zoals altijd met koken, zit het geheim in het feit dat je eerst alles klaarzet. Meppen dus. (Mise en place). Als je dat doet dan is de rest een fluitje van een cent.
Voor 4 personen:
350 gram magere varkenslapjes (varkenshaas mag ook)
2 el plantaardige olie
4 knoflookteentjes in dunne plakjes
1 kleine rode ui in dunne plakjes
2 el vissaus
1 el kristalsuiker
1 rode paprika in blokjes
1/2 komkommer zonder zaadjes, in plakjes
2 pruimtomaten in partjes
125 gram ananas in stukjes (red.: vers of uit blik)
vers gemalen zwarte peper
2 lente-uitjes in korte stukjes en wat korianderblaadjes (als je ervan houdt) om te garneren
Snijd het varkensvlees in dunne reepjes, Verhit de olie in een wok.
Doe de knoflook erbij en bak deze goudbruin, voeg het varkensvlees toe en roerbak 5 minuten.
Doe de ui erbij.
Breng het met de vissaus, suiker en vers gemalen peper op smaak, Roer en bak 3 tot 4 minuten tot het varkensvlees gaar is.
Doe de rest van de groente, de ananas en een deel van de lente-uitjes erbij. Misschien moeten er nog een paar eetlepels water in. Dat mag je zelf bepalen. Ga nog 3 tot 4 minuten door met roerbakken tot het goed warm is. Garneer met de koriander (ik niet svp!) en nog wat uitjes. Lekker met rijst.
De Wokbijbel | Met medewerking van Linda Doeser
Veltman Uitgevers | uitsluitend nog tweedehands verkrijgbaar
ISBN 9789048301676