Donna Hays Everyday Fresh speelt in op onze behoefte aan simpel, snel en voedzaam eten. Eenpansgerechten met verantwoorde ingrediënten, of alles in een big bowl en bovenal smaakvol. Bijna kant-en-klaar, Quick fix of drie variaties op één gerecht aangevuld met likkebaardend mooie foto’s. En tot slot een hoofdstuk met gerechten om vooruit te koken, gevolgd door heerlijke zoetigheden. Dat is in een notendop Everyday Fresh.
Donna Hay heeft de gave om in een huiselijke sfeer te laten zien hoe eenvoudig het is om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Kijk maar eens naar haar video die uitkwam voor het nieuwe boek. ‘Kijk, kook, leer en geniet’ is niet voor niets het motto.
Everyday Fresh is groot van formaat wat een erg mooi boek oplevert. De vele sfeerfoto’s dragen bij aan de luxe uitstraling. Maar het draait uiteindelijk om de recepten. En die zijn stuk voor stuk lekker en makkelijk te maken. Pompoen, ahornsiroop, amandelmeel en miso zijn favoriet want worden veel gebruikt. Verder vind je boerenkool, speltmeel, havervlokken, kikkererwten en kurkuma terug. Gelukkig dat niemand dat meer superfoods noemt. Het zijn gewoon veelzijdige en voedzame ingrediënten.
Om je een idee te geven van de heerlijkheden: zwarte rijstbowl met gebakken kip, gember en kurkuma; ricotta frittata’s met kruidenboerenkool en gegrilde tomaatjes, een knapperige noedelomelet en als toetje amandelkrokant met ahornperen. Klinkt goed, toch? En het is een prettig idee dat er veel doordeweekse gerechten in staan die je, net als de diepvries-proof maaltijden, snel op tafel zet. Zonder dat je concessies doet op voedzaamheid of smaak. Hier en daar toch stiekem wat uitschieters qua tijd in het hoofdstuk Quick fix. Want een knoflookbol die 45 minuten moet roosteren en als ingrediënt 300 gram geblancheerde dubbelgedopte tuinbonen opvoeren betekent dat de maaltijd (gegrilde aubergines met geroosterde knoflookyoghurt en tuinbonen) niet supersnel zal zijn. Planning is hier het toverwoord, of in modern jargon meal prepping. Maak die bloemkool pizzabodem van te voren en je kunt met 20 minuten bakken en beleggen aan tafel.
Onderstaand recept is wel binnen een half uur klaar! Risotto zonder roeren want de oven doet het werk. Dat klinkt niet alleen goed, het smaakt ook nog eens heerlijk hebben we thuis geconstateerd.
Super GROENE risotto uit de oven
1 eetlepel olijfolie extra vergine
1 prei, in ringen
2 eetlepels citroentijmblaadjes
zeezout en grofgemalen zwarte peper
300 g arboriorijst
1,25 liter groente- of kippenbouillon
100 g babyspinazie
120 g fijngesneden boerenkoolblad (nerven verwijderd)
2 theelepels fijngeraspte citroenschil
1 eetlepel citroensap
5 g grofgesneden basilicumblaadjes
40 g fijngeraspte parmezaan
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit een grote, diepe, ovenvaste koekenpan of vuurvaste braadpan op matig vuur. Voeg de olie, prei, citroentijm en zout en peper toe en bak 5 minuten of tot de prei goudbruin en zacht is. Voeg de rijst en bouillon toe en roer alles door. Dek af met een goed sluitend deksel of aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Laat dan nog 5 minuten afgedekt staan.
Verwijder het deksel en roer de spinazie, boerenkool, citroenschil en het citroensap door de risotto. Blijf roeren tot de risotto romig is en de groenten zacht. Roer de basilicum en parmezaan erdoor en dien op.
VOOR 4 PERSONEN
Ik ben gek op deze GEEN-GEDOE, geen-geroer risotto: de perfecte basis voor eigen creaties. Neem in plaats van boerenkool eens fijngesneden broccoli of gewoon SUPERSIMPEL diepvrieserwtjes. De keuze is aan jou!
Everyday Fresh is een boek vol inspirerende verse maaltijden zonder gedoe.
Everyday Fresh – Donna Hay – uitgever Spectrum – ISBN9789000375189 – €29,99