Sabrina Ghayour’s zevende boek gaat over smaak. Sirocco en Persiana elke dag zijn andere bekende en bekroonde kookboeken van deze Brits Iraanse chef. Simpele, lekkere en betaalbare recepten vol smaak, dat vat Flavour in één zin samen. De Midden-Oosterse en Perzische keuken staat centraal in Flavour. Gerechten uit Turkije en Irak maar ook Griekenland komen aan bod.

Flavour

link naar Bol

Het hoofdstuk Salades en lichte hartige hapjes brengt je zo naar zonnige oorden en lange lome dagen. Van een parelcouscoussalade tot kruidige fetaballetjes en van nectarinesalade met halloumi, komkommer en cashewnoten tot tartines met geroosterde aubergine, za’atar en labneh.
Veel van de recepten zijn vegetarisch of makkelijk vegetarisch te maken. Er wordt flink wat gefrituurd. Tajines, köfte, lamsvlees, dolmeh, alle bekende gerechten passeren de revue. In een modern jasje en met simpele ingrediënten. Hier en daar kom je iets tegen dat alleen bij de Turkse of Midden-Oosterse winkel te krijgen is, hoewel steeds meer Nederlandse supermarkten ook za’atar, pul biber en sumak verkopen.

Flavour doet met denken aan Ottolenghi maar dan voor doordeweeks. Geroosterde aubergine of tahin-knoflookyoghurt bijvoorbeeld. Niet zo gek natuurlijk want beide kookboekenschrijvers putten uit dezelfde keuken.
Na Vlees/Vis/Gevogelte volgt een hoofdstuk met Groenten en Peulvruchten. Bij veel van de recepten uit Flavour krijg je suggesties welke andere gerechten je erbij kunt serveren. Maar vaak is dat niet eens nodig. Vegetariërs en veganisten vinden ook ruim voldoende recepten in Flavour. Met of zonder twist; mama ghanoush is zo’n variant op de klassieke baba ghanoush – iets pittiger door pul biber en verse kruiden. Net als mirza ghasemi. Een eiergerecht met tomaat en knoflook dat je op brood smeert.

Wie van aubergines houdt is spekkoper – veel recepten hebben aubergine in de hoofdrol of als kenmerkend ingrediënt. Aan Pasta, Noedels en Granen is ook een hoofdstuk gewijd. Maar ik zou aanraden het boek van voor naar achteren door te bladeren. Er staat zoveel lekkers in. De Midden-Oosterse keuken kent ook zoetigheden dus daar sluit Flavour mee af. Bijvoorbeeld tahin-amandelkoekjes, een chocolade-pistachetaart of appelbeignets met kaneelsuiker (ja diezelfde beignets die wij met Oud & Nieuw verorberen).

Een kookboek moet uitnodigen tot koken. Dat lijkt een open deur maar soms zijn kookboeken intimiderend moeilijk met ingewikkelde ingrediënten en bereidingswijzen. Gelukkig is Flavour een kookboek om op het aanrecht te zetten en beduimeld te raken van het vele gebruik. Neem maar eens een kijkje in het inkijkexemplaar. De beste dingen in de keuken zijn vaak simpel!

Flavour, Midden-Oosterse gerechten bomvol smaak – Sabrina Ghayour – uitgever Good Cook – ISBN9789461433152 – €27,50